Kirkegårdsforvaltning

De folkekirkelige kirkegårde har betydning for samfundet både socialt, kulturhistorisk og kirkeligt. Forvaltningen af dem er en vigtig opgave for både menighedsråd og medarbejdere med hver deres opgaver.

Forvaltningen betegner den samlede opgave med at tage vare på kirkegården. Det dækker både arbejdet med at rive gangene, at holde styr på økonomien og at beslutte, hvordan kirkegården skal formes på lang sigt.

Drift betegner den samlede opgave med det praktiske arbejde på kirkegården og opgaver med budgetter, arbejdstilrettelæggelse, ressourcestyring mv.

Pleje og vedligeholdelse betegner de praktiske arbejdsopgaver, som sker ude på kirkegården. I lovgivningen betegner udtrykket vedligeholdelse både pleje og vedligeholdelse.

Pleje er den del af vedligeholdelsen, som omfatter kirkegårdens planter og de grønne elementer. Forståelse for planternes vækstkrav og udvikling er vigtig for et vellykket resultat og hensigsmæssig udnyttelse af ressourcerne. De grønne elementer gennemgår forskellige faser i deres levetid: etablering, ungdom, modenhed og forfald. Plejeopgaven kan ikke beskrives udtømmende i detaljer. Den afhænger i høj grad af vejret, jordbunden og andre forhold, som er foranderlige.

Vedligeholdelse betegner de arbejdsopgaver, som knytter sig til belægninger, bygværker og inventar. Vedligeholdelsen drejer sig om at holde elementerne i god stand.