Plejeplaner

Plejeplanen er en vigtig del af driftsstyringen på kirkegården. Plejeplanen er bindeleddet mellem den overordnede målsætning og det daglige arbejde på kirkegården. Dermed er den grundlag for samarbejdet mellem menighedsråd og medarbejdere. Plejeplanen skal give svar på tre centrale spørgsmål:

• Hvad har vi?
• Hvad vil vi?
• Hvordan gør vi?

Plejeplanen er et redskab, som hjælper med at gøre målet for kirkegårdens drift mere konkret ved at knytte målene til elementer på kirkegården. I arbejdet med plejeplanen kan det vise sig, at der er behov for andre mere langsigtede planer for at rette op på udlevede elementer eller udvikle kirkegården til nutidens behov.

At udarbejde en plejeplan behøver ikke betyde, at kirkegårdens udseende og det praktiske arbejde skal nytænkes. Ofte vil arbejdet med plejeplanen være nedskrivning og systematisering af det, man allerede har og gør på den enkelte kirkegård. Omfanget og udformningen af plejeplanen vil også afhænge af behovet på den enkelte kirkegård.

At lave plejeplanen
Arbejdet med plejeplanen kan gøres på mange måder. For at gøre det nemmere er håndbogen ’Kvalitetsbeskrivelser for kirkegårde’ udgivet . Håndbogen suppleres af vejledningen 'plejeplanen - trin for trin'  her på siden, samt af plejeplansskemaer fra kvalitetsbeskrivelserne, som findes i menuen ’plejeplanlægning’ på menighedsrådenes indgang.

Arbejdet med plejeplanen vil oftest indvolvere både menighedrådet og kirkegårdens medarbejdere. Menighedsrådet har ansvaret for at sætte mål, mens den praktiske viden om kirkegården og driftsopgaven findes hos medarbejderne.